Thursday, March 25, 2010

Cum poate un film de groaza sa provoace insomnii

De cateva nopti nu mai pot sa dorm (problema recurenta).

De data asta, motivul poate fi inteles doar de oameni ca protagonistii serialului Big Bang Theory.

Cauza insomniei mele este seria Alien. Sunt o fana a acestor filme inca din frageda pruncie. Alien si Aliens raman favoritele mele din serie, urmate de Alien 3 si Alien: Resurrection, in ciuda faptului ca premiza ultimului film este absurda chiar si pentru sci-fi - Ripley e clonata din ADN gasit in cenusa. Seriously?

Oricum. Totul era bine si frumos pana cand s-au gandit sa faca Alien vs. Predator, idee luata din comic books-urile care tratau tema. Ideea este interesanta, s-ar fi vrut un film care sa lege cele doua serii. Problema apare cand, probabil pentru a legitima filmul ca fiind legat de ambele serii si nu un spin-off, au introdus personajul Charles Weyland Bishop, jucat chiar de Lance Henriksen, co-fondator al companiei Weyland-Yutani si creatorul androidului Bishop (Aliens si Alien 3).

De aici intervin problemele. Timeline-ul filmelor este Predator, Predator 2, AVP, AVP2 Requiem (o aberatie ce nici nu ar trebui considerata ca fiind un sequel la crossover-ul AVP), Alien, Aliens, Alien 3 si Alien 4: Resurrection.

In Alien 3, cand compania vine sa o ia pe Ripley de pe planeta detinutilor, apare un alt Bishop, care incearca sa o convinga pe Ripley ca este om. La un moment dat el este lovit si se vede ca sangereaza, in loc sa ii curga lichidul ala alb care curgea din "ranile" androizilor.

Problema este urmatoarea: Alien3 se petrece la sute de ani fata de AVP. Deci, nu poate fi acelasi Bishop.

Solutii:
- Bishop din Alien 3 e un nou model cu sange sau lichid alb colorat ca sangele
*ideea asta pica pentru ca in Alien 4 androidul Call, cel mai avansat din toata seria, avea tot lichid alb

- Bishop din Alien 3 e un urmas al lui Bishop din AVP
*puteau sa nu foloseasca acelasi actor ca sa fie mai credibila ipoteza; in cazul de fata, si asta pica

- Bishop din Alien 3 e o clona a lui Bishop din AVP
*pica pentru ca daca puteau deja sa cloneze cu succes, nu aveau nevoie de Ripley in viata; o omorau si luau ADN de la ea sau o omorau si pastrau chest-busteru (micul pui de Alien)

Bineinteles, solutia ar fi sa ignor AVP-ul, dar nu pot atata timp cat a fost legitimizat prin participarea lui Lance Henriksen ca Bishop.

Idei?

Si nu e singura problema.

Pe durata seriei Alien, Ripley face tot posibilul (inclusiv se sinucide) ca Alien-ul sa nu ajunga pe Pamant. In AVP aflam ca Alien-ii ajung pe pamant, adusi de predatori, o data la 100 de ani.

In cazul asta, ce cauta nava Nostromo pe planeta cu oua de Alien? Vroia compania sa ajunga la oua inaintea Predatorilor? Vroia sa le dea Predatorilor ouale si gazdele in schimbul tehnologiei lor, pentru ca Predatorii nu mai gaseau ouale?

Space Jockey-ul (creatura moarta din nava abandonata grasita pe planeta aia) era un Predator? Ce specie era, ce cauta nava lor acolo? Au adus ouale din alta parte? Predatorii au ales sa se lupte si pe planeta aia si au pierdut? In cazul asta, planeta trebuia distrusa.

Seria AVP ridica atat de multe intrebari incat Ridley Scott va face un prequel la seria Alien. Repet - la seria Alien, nu la AVP. Daca explicatiile de acolo vor fi legate doar de seria Alien, atunci AVP pentru mine va fi un spin-off - insa chiar si asa, nu cred ca o sa pot sa dorm prea curand.

0 comments:

Newer Post Older Post Home