Sunday, June 03, 2007

si ce?

se dezbat de ani de zile problemele invatamantului romanesc. se schimba ministri, apar modificari mult prea dese, multe in contradictie.

sper ca sunteti constienti ca o schimbare adevarata, o reforma adevarata, nu va putea avea loc decat peste 50-60 de ani. de ce?

pentru ca trebuie sa admitem ca scoala nu mai este singura sursa de informatie pe care o avem. acum 30-40 de ani scoala asta reprezenta. in lipsa unor posturi de radio, a posturilor de televiziune, a ziarelor, a revistelor (libere), a internetului, elevul pur si simplu devora informatiile de la scoala.

de ce prefer sa citesc o carte, un ziar sau sa stau pe net decat sa memorez lectiile de la scoala? pentru ca am dreptul sa aleg ce vreau sa stiu. am dreptul sa-mi ocup neuronii si sa-mi formez sinapse cu ce informatie cred EU ca imi este necesara pentru ceea ce vreau EU sa fac in viata.

sistemul de dictare este evident idiot. implica memorarea parerilor altor persoane. si opiniile mele? ele nu intra in programa? de ce TREBUIE sa ma intereseze ce spun criticii despre un roman? sau daca ma intereseaza, de ce TREBUIE sa expun opiniile lor in diferite lucrari? parerile lor sunt publicate, arhicunoscute, laudate. eu nu pot sa judec? mi s-a zis ca nu. de ce? poate pentru ca nu mi-am exersat puterea de judecata sau pentru ca ganditul liber este in continuare descurajat. poate :)

este posibil ca in anul 2007 sa adorma elevii la ore? iar profesorii sa continue sa predea? unde este utilitatea acestui proces? recunoasteti macar ca nu stiti sa ne treziti interesul si ca in anumite domenii, cunostiintele noastre sunt mai vaste decat ale voastre. chiar si cele legate de materia pe care o predati, pentru ca voi aveti aceleasi informatii pe care le repetati de ani de zile, niciodata suficient de actualizate.

anumite reflexe le-au ramas profesorilor dinainte de '89.

atitudinea condescendenta fata de elevi. parerea lor ca suntem niste copii. niste copii care pot decide, in mod legal, la 15 ani, daca vor sa intretina relatii sexuale (informatie din the guardian. am ajuns sa aflu din presa straina chestii legate de romania. penibil.). a, deci asta pot sa hotarasc, dar ce vreau sa invat, nu. pai cum e gandit sistemul de fapt?

inca un exemplu: la 18 ani pot sa votez pentru presedintele tarii, dar nu pot sa imi motivez singura absentele. nu e nimic absurd aici?

cum sa putem schimba ceva cand ministerul se simte jignit daca este invinovatit? nu ne asumam chiar nici o vina pentru nimic? asta e exemplul pe care il dam? daca ministerul recunoaste ca directorii au puteri limitate, nu inseamna ca de fapt ministerul conduce aproape in totalitate invatamantul? si cand merge ceva rau, pe cina sa dam vina? nu pe cei care sunt in charge? ce naiba. logica de clasa a 9a.

profesorii o tin pe-a lor, ca de obicei : ca si elevii sunt rai. bravo. un exemplu excelent de maturitate.

diferenta este ca noi intram in scoala cu un anumit potential, reprezentat de o capacitate asemanatoare de cunoastere. copiii, la 7 ani, au cam acelasi numar de neuroni. profesorii nu sunt in scoala ca sa isi dezvolte propria personalitate, scara de valori, etc. nu. ei sunt acolo pentru noi, iar atunci cand te bagi sa lucrezi intr-un domeniu in care relatiile cu oamenii sunt extrem de importante, si cand mai si lucrezi pe bani putini, pai ar fi bine sa stii in ce te bagi. bineinteles ca si familia are un impact asupra formarii noastre, dar noi vorbim aici de oameni care sunt PLATITI sa ne formeze.

si daca nu suntem multumiti, pai sa ne plangem. dar cui? nu avem cui. ne plangem de anumiti profesori din scoala de ani de zile, si nu se poate face nimic.

profesori care si-au demonstrat, in repetate randuri, incompetenta, fie in legatura cu materia pe care o predau, fie in legatura cu atitudinea lor fata de ceilalti profesori, elevi sau parinti.

nu avem nimic de facut decat sa asteptam sa se pensioneze cateva generatii de profesori (mai ales cei care predau pedagogia in facultati si care indoctrineza tinerii stundeti).

discutiile sunt inutile, sunt ferm convinsa ca nimeni nu ne asculta atunci cand ne plangem. nu pentru ca cei carora ne plangem ar fi rau intentionati, ci pentru ca realizeaza ca nu au ce sa faca.

si acum sa ne ocupam putin de elevul care s-a sinucis din dragoste pentru o profesoara.

profesoara a fost acuzata de imoralitate. imi pare rau sa va spun, dar nu pot sa fiu de acord. tata a expus o analogie pe cat de revoltatoare, pe atat de potrivita: un elev de la liceul agricol are o relatie cu o vaca. vaca este material didactic. cand se primeste o vitica noua, vaca este trimisa la abator. baiatul se sinucide din dragoste. eh, acum pe cine mai dati vina?

sunteti siguri ca trebuie sa dam vina pe cineva? sinuciderile din dragoste sunt cele mai dese, de ce conteaza functia sau statutul social al celor dintr-un cuplu?

in cazul in care se demonstreaza ca cei doi au avut relatii sexuale (desi genul acesta de descoperiri sunt mai mult subiecte de tabloide, si nu prea au relevanta pentru oamenii inteligenti care vad dincolo de spectaculosul, senzationalul si morbidul situatiei), tanara profesoara nu poate fi acuzata decat de adulter. dar asta este deja treaba ei.

nu va simtiti prost sa insistati pe un subiect atat de sensibil? nu va spune nimic sa va opriti? lasati baiatul sa se odihneasca in pace. admir decizia liceului de a nu o sanctiona pe profesoara. daca ar fi fost o colega din cauza careia s-ar fi sinucis, s-ar mai fi facut atata tevatura?

pentru cei care se ocupa de aceste probleme morale inexistente : s-a spus ca relatia celor doi era ilegala pentru ca elevul nu avea 18 ani (mai cititi si voi the guardian, poate aflati lucruri noi). daca urmam acest rationament, atunci de ce nu a fost arestat irinel columbeanu pentru corupere de minori cand s-a combinat cu monica, respectiva avand la acel moment tot 17 ani?
ce se intampla cu tara asta?!
raspuns : nimic.


Powered by ScribeFire.

5 comments:

Si se poarta si ipocrizia in sistemul nostru de invatamant, sa nu uitam de asta! Recunoasteti: you can't teach an old dog new tricks!

da dar poti sa tii those "dogs" in continuare pentru "paza" in loc sa le gasesti curti dragute de pazit la tara. nu? realitatea spune ca da.(da, e o analogie. pentru explicatii, contactati-ma. pe net. asa cum am si eu decenta sa ma adresez voua. pe net. asa cum nu vin la voi pe strada, acasa, sau la locul de munca, sa va spun ce mi-a mai trecut mie prin cap. si decenta e o lectie, pacat ca multi ati chiulit cand s-a "predat").

Te rog sa stergi paragraful 3, 5 si prima propozitie din insemnare. Sau scot pistolul! Pardon stiloul! Ba nu mitraliera! Uuuuuu, primele doua rimeaza!

orice doar sa nu luati ... MASURI! *faints*

eu am adormit la vreo 3-4 ore in a12a :X

Post a Comment

Newer Post Older Post Home