Saturday, August 21, 2010

Back to bitchiness

Si asa, revenim la problemele mele, care foarte posibil nu intereseaza pe nimeni altcineva - hence numarul de cititori.

Una din aceste probleme e lgata de (putinele) bloguri de street style din Romania, respectiv Bucuresti. Nu ma dau mare fashionista, departe de asa ceva, dar ma uit cu placere pe HelLooks sau The Sartorialist, placere cauzata de - atentie, keyword ahead - varietatea prezentata acolo. Ba punk, ba eleganta si simplitate ce amintesc de Hepburn, ba hippie, ba office with a twist. Si, cel mai important pentru blogurile de STREET style, aceste imagini sunt DE PE STRADA. Ati retinut? De pe strada. Surprind exact realitatea cotidiana, stilul de zi cu zi al unor oameni, cum se imbraca ei cand se duc la scoala, la munca, la salon, la cumparat paine, la o cafea, intelegeti voi.

Ei bine, la noi totul trebuie sa fie anapoda. Din cate am vazut, cele mai multe poze sunt de la evenimente - concerte, targuri de haine si alte articole vintage sau handmade, petreceri sau intalniri TEMATICE. Si, cand sunt facute pe strada, sunt facute in general in fata a catorva locuri - Teatrul National Bucuresti (tnb gen), Carturesti, Muzeul Taranului Roman, Gradina/Ceainaria X etc.

Cand te duci la o petrecere sau un eveniment TEMATIC, te imbraci sa te potrivesti cu tema. Astfel, daca tema e hippie, cei mai multi hipsteri (nu folosesc termenul neaparat cu sens negativ, dar daca participa la evenimente hip, sunt hipsteri si asta e) se vor imbraca hippie, chiar daca in general cand ies PE STRADA (street style, da?) se imbraca in piele sau poliester roz.

A doua problema legata de blogurile astea e ca arata, din nou, in cele mai multe cazuri, acelasi stil - esarfe, palariute, culori si printuri care nu se potrivesc, dar sunt "asortate" asa tocmai pentru a incalca normele, yeah, insigne, genti facute din diverse materiale impractice (cel putin pentru mine, o geanta din 2 viniluri este impractica, as sparge-o din greseala in aglomeratia din metrou, cand ma strecor printre betivi prietenosi in club sau as lasa-o din mana pe jos mai neglijent - a se citi "scapa" - dar arata funky si as purta-o la...un eveniment de acest gen). Nu am nici o problema (nu ma lasa creierul sa scriu nicio) cu acest stil, dar sunt suprasaturata de aceste imagini, si astfel am ajuns nu doar sa-l desconsider, judec si ironizez poate fara temei, dar chiar sa imi fac o parere preconceputa despre oamenii care il adopta. Pentru ca il vad in majoritate in imagini de la targuri vintage sau de la cafeneaua Y, asociez toti oamenii DE PE STRADA imbracati asa cu cei care merg la evenimentele mai sus mentionate si si isi adapteaza stilul la tematica.

Cred ca prezentarea in exces a acestui stil are un efect contrar celui dorit, in cazul in care am intuit corect scopul. Pot sa apreciez o combinate nemaivazuta de patternuri si materiale - de ex. o fusta clos de catifea, neagra cu buline roz si o bluza de voal verde cu volanase, dar daca retina mea e agresata de zeci de astfel de combinatii, nu mai vad inovatie, vad o repetitie, eventual copii nereusite si adeseori hilare.

Daca tot vreti sa faceti bloguri de street style - un demers de apreciat, mergeti pe strada si faceti poze trecatorilor. As trebui sa primeze numarul acestor poze in defavoarea clara a celor de la evenimente "urbane", "fashion", "vintage" - ala nu mai e street style, in ciuda celor 3 poze pe pietrisul din spate de la carturesti sau din fata gangului de pe Victoriei.

Astept cu sincera nerabdare si alte pareri, poate mi-a scapat ceva esential.

6 comments:

hellooks este awesome pt ca acolo oamenii se imbraca as they feel. in schimb la noi lumea se imbraca as the new trend states. nu este noutate pt ca totul este un copy/paste incredibil lipsit de personalitate. sincer.. cred ca treaba asta are o fundatie mult mai mare decat moda.

da, dar pe hellooks nu le fac poze la targuri vintage cu tematica. daca s-ar face si la noi poze pe mai multe strazi, macar ar fi o varietate, chiar si asa copiata. ca na, o inovatie absoluta in mode apare mai rar.

Poate ca oamenii care se imbraca cu adevarat tare nu vor sa fie pozati.

Hmm..."tare" e un termen foarte subiectiv. Imi vine putin greu sa cred ca doar cei care se imbraca hippie sau "voit neglijent" vor sa fie pozati, dar na, tot ce se poate.

da, dar cand te duci la un targ vintage te duci cuz u like that stuff, sau vrei sa cumperi, avand in vedere faptul ca si platesti intrare la majoritatea dintre ele. thus, si "tu" cel care mergi, porti asa ceva si pe strada cand nu e targ vinage.
:D

Da, totally agree. Dar din nou, nu mi se pare ca a face poze la targuri vintage = street style.

Post a Comment

Newer Post Older Post Home